Le syndrome Mobutu – Les Zaïrois Sans Frontières

mobutu

    Joseph-Désiré Mobutu s-a născut în Lisala, în Congoul Belgian (azi Congo Kinshasa) în 1930. Ulterior s-a autobotezat Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga (adică „Atotputernicul luptător care, datorită rezistenței și a inflexibilei dorințe de a câștiga, va merge din cucerire în cucerire, lăsând foc în urma sa).

    Dictatorul, supranumit și regele leopard, îmbrăcat corect, corespunzător, ca un pește, a condus țărișoara sa după bunul plac, devalizând-o. Cum nu toate minunile țin veșnic, a trebuit să părăsească în cele din urmă, țara, și să crape prin Maroc.

    Să lăsăm însă regimul de tristă memorie și să ne urcăm în copacul democrației, în emisfera nordică de această dată, unde sindromul mistificării realității pare la el acasă. La fel ca în Congo, oficial curge lapte și miere, însă, cu unii dintre angajații de la Poarta Albă, lucrurile stau diferit, deși instanța de judecată s-a pronunțat pentru reluarea programului de tură. Cu toate astea, directorul face ce știe, pe mica lui plantație cu negri.

    Nu avem un CV al domnului director, și nici obiectivele pe care și le-a propus să le atingă, însă din presă mai răsbate oarece știre: „Chiar în această vară, sindicaliştii din penitenciare i-au cerut ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, demiterea conducerii de la închisoarea Poarta Albă pentru favorizarea infractorilor VIP şi abuzuri comise asupra angajaţilor.”

Comentarii

 1. […] Cash ori Radu Mazăre, la pușcărie e nașpa. It`s hell – confirmă un puști, care seamănă cu Muscalu când era mic. Pare să fie totul concentrat în scena de final a clipului, rupt parcă din Moartea […]

 2. […] și făcut. O parte din angajați au trimis directorului MUSCALU, cereri prin care au cerut să nu mai primească astfel de imixtiuni în viața privată, dar, […]

 3. „La mica gloată de zairoi,
  Prostită de-un guvern de boi,
  Ți-e bine dacă ești slugoi,
  De nu, te umpli de nevoi..”

  Aceasta este prima strofă din imnul slugoiului. Îl recunoaștem după mers, buze și discurs obedient. Un mic zairoi, cu aspirații oculte.

Lasă un răspuns