Abecedar – „Vreau să am o meserie”

ABECEDAR

Cam acesta era titlul unei lecții din Abecedarul de altădată – Vreau să am o meserie. Cultul muncii manuale era politică de stat, oficial nu erau șomeri, industria și agricultura erau pe locuri fruntașe la producție. N-apar cuvinte ca  gen sau transgender în Abecedar.

Neoficial, erau ceva probleme: șomaj mascat (concedii forțate), producție pe stoc, nevandabilă, raportări false despre producțiile record, poliție politică, cultul personalității, dictatura proletară. Comunism dus la un nivel superior, unic, raportat la țările vecine.

Verona e profesoară de lucru manual. Nicu e cârciumar. Paul e mecanic agricol. Sebi e tinichigiu. Tudorița e procuror. Marian e milițian. Tanda e securist. Toți muncesc cu drag la propășirea țării – ar fi putut fi șirul meseriilor din Abecedar.

Să facem un salt în democrație.

Maria e funcționar public cu statut special din sistemul administrației penitenciare. La angajare, i s-a cerut și un cazier curat, o diplomă de studii și a dat examene. Maria lucrează în sistem. E mândră de asta și vrea identitate profesională. Ceea ce nu știe Maria, e că Veronica a exclus CES de la negocieri.

Și că, la colț, o pândește o comisie de disciplină ilegală, dacă mișcă în front. Cu toate astea, se simte om întreg.

Comentarii

 1. E chiar Abecedarul comunist?

  1. Da, format Princeps. Editura didctică și pedagogică, București 1970. Nu putem garanta, însă, dacă Veron(ic)a a luat sau nu contact cu manualul.

 2. Marian e in America?

  1. Sincer, nu avem o evidență cu toți Marianii și Mariile din țară, d-apoi din SUA; le transmitem sănătate tuturor. Chiar și lui marian din SUA. Cu conștiința împăcată că n-o să sughițe.

 3. Dar Fănel, cine ese? Ce meserie are? E tot „în sistem”?

  1. E căcănar. Una cu vechime mare. E pe sistem. Îl încearcă la stilul cal cu mânere.

   1. Se poate mai clar? Cea mai veche meserie e cea de prostituata. Ce legatura are Fanel, mai concret, cu sistemu?

    1. Ar fi necesar un raspuns mai laborios, dar timpul nu ne perimte să alunecăm în prețiozități. Pe scurt, Fănel mănâncă căcat și-i mai împrumută și lui Marian, când rămâne fără pachet.

Lasă un răspuns